Coaching-ul este un instrument incredibil pentru dezvoltarea personală.
Sunt sigur că mulți lideri care au experimentat coachingul profesional sunt gata să sustina această declarație. Pentru că au experimentat puterea coaching-ului.
Desigur, scepticii au dreptul la o opinie proprie și respect asta.
Deși, din experiența mea, am întâlnit sceptici care s-au răzgândit după ce au experimentat câteva sesiuni de coaching.
Nu o dată, am lucrat cu coachee care au început prin a spune: “Iată cu ce mă confrunt, spune-mi cum să procedez.” Pentru ca mai apoi să concluzioneze: “este incredibil câte soluții la care nu mă gândisem am descoperit!“
Am lucrat cu un manager care întâmpina dificultăți în realizarea obiectivelor de vânzari. A intrat în procesul de coaching, contractat de directorul firmei, cu obiectivul de a schimba comportamentul membrilor echipei. Voia să “îi scoată din zona de confort” și se aștepta să îi dau soluții concrete care să îl ajute la indeplinirea obiectivelor. După câteva sesiuni și-a dat seama că schimbându-și propriul comportament s-a schimbat energia și nivelul de implicare al echipei. Și a fost chiar bucuros că nu a primit soluții, ci întrebări, deschise și curioase, care l-au ajutat să își găsească propria cale.
Desigur, m-am întrebat: ce îi diferențiază pe scepticii care evoluează prin coaching de cei care aleg să nu folosească această resursă?
Astfel, am identificat o serie de caracteristici, deși probabil că mai sunt și altele.
1. Curiozitate. Chiar dacă au o abordare sceptică, sunt curioși și suficient de deschiși pentru a-și pune întrebarea „și dacă funcționează?”
2. Deschidere pentru noi experiențe. Oamenii care sunt deschiși pentru noi experiențe sunt, de asemenea, deschiși să reflecteze și să încerce idei noi. Ei îmbrățișează conceptul, acționează – eșuează – învață – acționează din nou, deoarece nu se tem de eșec sau de succes.
3. Conștiința de sine. Ei știu cine sunt și cine nu sunt. Și sunt gata caute adânc în ei înșiși și să facă ceea ce e necesar pentru a se dezvolta.
4. Autodisciplină. Probabil că unele schimbări de comportament nu sunt ușor acceptate de cei din jur. De exemplu, dezvoltarea abilității de a spune nu și de a se concentra asupra a ceea ce este important va crește performanța pe termen lung. Dar cei din jur ar putea să nu fie mulțumiți de noua abordare. Este nevoie de autodisciplină pentru a rămâne pe direcția aleasă.
5. Nu în ultimul rând, abilitatea de a accepta și de a cere sprijin. Nu numai de la un coach, ci și de la colegi, șef, chiar și de la subalterni. Împărtășirea obiectivelor de dezvoltare, solicitarea sfaturilor și feedback-ul s-ar putea să nu fie întotdeauna confortabile. Dar suportul celorlalți și feedback-ul te vor ajuta să rămâi „cu ochii pe minge” și să monitorizezi progresul.
Deci, susținător sau sceptic, coachingul funcționează dacă ești dornic să îți asumi propria dezvoltare.
Ești un susținător? Atunci, sunt gata să fiu partenerul tău pentru dezvoltare.
Ești sceptic? Provoacă-mă să iți arăt cum funcționează!