Gânduri

Motivația liderului

“Motivation is the fuel, necessary to keep the human engine running.”  Zig Ziglar

Liderii de succes au capacitatea de a se auto-motiva.

Vorbeam zilele trecute cu un amic despre leadership și despre nenumăratele lui valențe. În conversație a apărut, firesc aș zice, întrebarea : “ce iți trebuie pentru a fi lider?”. Desigur, mi s-a îngrămădit în minte o listă lungă de caracteristici și abilitați.

Dacă ar fi să alegem o singură trăsătură, una singură, care definește un lider cred că aceasta este motivația.

Liderii au această dorință intrinsecă de a livra dincolo de așteptări. Ei sunt motivați de dorința de a avea rezultate chiar și numai de dragul rezultatelor. Din rezultate își iau energia și dorința de a continua dar și inspirația pentru noi proiecte.

Liderii sunt pasionați de ceea ce fac si mândri de fiecare realizare. Au o sete constantă de dezvoltare și sunt mereu deschiși să invețe și să se dezvolte.

Așadar, pentru a fi un adevărat lider, trebuie să găsești în tine această motivație, să o practici și să o crești în mod conștient.

De la Simon Sinek am învățat că totul pornește cu “De ce?”

Așa că primele întrebări pentru care te invit să cauți în tine răspunsul sunt:

  • De ce vrei să fii lider?
  • De ce este important pentru tine să excelezi în rol de lider?
  • Cum te simți acum când știi de unde iți vine motivația de a te dezvolta?
  • Care este primul pas pe care vrei să îl faci în această direcție?

Acum ai baza pe care să iți construieșți propriul plan de creștere și dezvoltare. Dar mai mult decât atât, ai și motivația care să susțină întregul proces.

Sigur că orice lider are și momente în care se simte demotivat și cred că nimic nu demotivează mai tare un lider decât lipsa rezultatelor. De aceea e important să iți construieșți un mecanism de deblocare și auto-motivare. Și pentru că, înainte să fim lideri, suntem oameni cred că și acest mecanism este unul personal.

Îndrăznesc să împărtășesc ce funcționează pentru mine, mai degrabă, ca practică permanentă și, nu neapărat, ca măsură reparatorie.

Iată câteva dintre acțiunile care pot avea impact în creșterea motivației:

  • Ridică ștacheta performanței – nu te mulțumi cu obiective care par prea ușor de îndeplinit dar nici nu-ți seta obiective nearealiste
  • Urmăreste-ți progresul – uneori mai binele este dușmanul binelui așa încât marchează orice rezultat și sărbătorește atât victoriile mari cât și pe cele mai mici.
  • Înconjoară-te de persoane motivate și energice. Există o vorbă care spune că dacă vrei să ajungi repede mergi singur – dacă vrei să ajungi departe caută-ți un partener. Caută să ai în jurul tău oameni cu același nivel de energie și dorință de creștere.
  • Practică recunoștința – inclusiv pentru tine. Iți va aduce sentimentul de împlinire și încredere că ești pe drumul cel bun.
  • Nu în ultimul rând amintește-ți de ce este important pentru tine? Ori de câte ori simți că te-ai pierdut întoarce-te la ceea ce te motivează. “De ce”-ul tău va funcționa ca o busolă.

Și nu uita că, pentru a excela într-un rol de lider, motivația este primordială și este o călătorie în care numai tu poți porni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *